Sedasyon veya bir başka deyişle uyutarak diş tedavisi, tedavi sırasında yaşanabilecek korku, ağrı, endişe ve mide bulantısı gibi durumları önlemek için uygulanan bir anestezi yöntemidir. Sedasyonla diş tedavisi sırasında uyku durumunda olan hasta sedatif ilaçların etkisi altındadır. Bu yüzden uygulanan cerrahi işlemler sırasında hiçbir acı hissetmez. Diş hekimi korkusunu ortadan kaldırır. Ancak çoğu insanın sandığının aksine sedasyon ve genel anestezi aynı şey değildir. Sedasyon uygulamasında hastaya sedatif gaz koklatılır. Bu yüzden genel anestezideki riskler sedasyon uygulamasında geçerli değildir. Genel anestezi alan hastaların aksine sedasyon uygulanan hasta çok daha hızlı şekilde kendine gelmektedir. Adana’nın önde gelen Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği Primedent, sedasyon ve genel anestezi ile diş tedavisi hakkında merak edilen her şeyi sizler için anlattı.
Cerrahi operasyonlar öncesinde anestezi hekimi kontrolünde hastaya ilaçlar verilerek hasta uyutulur. Genel anestezi uygulanan hasta, cerrahi operasyona dair herhangi bir şey hatırlamayacaktır. Diş çektirmekten ve benzeri cerrahi uygulamalardan korkan hastalar arasında popüler bir yöntemdir. Bulantı, korku ve endişe gibi olumsuzlukları ortadan kaldırmak için kullanılır. Özellikle uzun süren cerrahi işlemlerde diş hekimine de önemli avantaj sağlar. Engelli hastalar için de büyük konfor sağlayan bu yöntem diş hekimine de önemli kolaylıklar sağlıyor.
Genel anestezi ile diş tedavisinde ilk olarak hastanın anestezi uzmanı tarafından muayene edilmesi, kan değerleri, akciğer röntgeni, EKG ve açlık kan şekeri dahil olmak üzere gerekli tetkiklerin yapılması gerekir. Diş çektirecek olan yetişkin hastalar sekiz saat süresinde aç ve susuz kalacakları için işlem sonrasında baş dönmesi, mide bulantısı veya kusma benzeri durumlar yaşayabilirler. Ancak tüm bunlar kısa süreli ve geçici etkilerdir.
Genel anestezi ile diş tedavisi öncesinde hasta tamamen uyutulur ve anestezi cihazına bağlanır. Bu sırada hasta derin uykudadır. Bu nedenle işlem sırasında hiçbir acı hissetmez. Burun ya da ağız yoluyla hastaya bir solunum tüpü takılır.
Diş çekimi sırasında hastanın yaşadığı psikolojik olumsuzlukları en aza indiren genel anestezi yöntemi, engelli hastaların veya çocuk hastaların kontrolsüz hareketlerinden kaynaklanabilecek yaralanmalara dair riskleri de ortadan kaldırmaktadır.
Sedasyon etkisindeki hasta yarı bilinçli bir vaziyettedir. Genel anestezi uzun süreli cerrahi işlemlerde veya hastanın anksiyete düzeyinde korktuğu durumlarda tercih edilir. Basit uygulamalarda sedasyon çoğu zaman yeterli olmaktadır.
Sedasyon ve genel anestezi uygulamaları arasında bir takım benzerlikler söz konusudur. Ancak sedasyonun aksine, genel anestezide hasta bilincini tümüyle yitirmektedir. Etrafında olup bitenlerin farkında değildir. Sesleri duymaz ve herhangi bir şey hatırlamaz. Sedasyonda ise hastanın bilinci yarı açıktır. Ağrı hissetmez. Doğal fizyolojik reflekslerini koruyan sedasyon altındaki hastalar kendileri nefes alabilir ve solunum tüpüne ihtiyaç duymazlar.
Sedasyon ve genel anestezinin uygulanma şekilleri de birbirlerinden farklıdır. Genel anestezide hasta damar yolundan uygulanan anestezi ilaçları ile uyutulur. Fakat sedasyon sırasında sedatif ilaçlar oral yolla ya da gaz maskesiyle uygulanabilir. Sedasyonun ardından hasta çok kısa sürede kendisine gelir.
Sedasyon işlemi son derece güvenli bir uygulamadır. Fakat ilaçların yan etkilerinden kaynaklı bir takım alerjik reaksiyonlar yaşanabilir. Bu etkiler geçicidir ve etkileri kolayca ortadan kaldırılabilir. Anestezi ile kıyaslandığında Sedasyon işleminde çok daha az risk söz konusudur. Yine de olası riskleri sıralamamız gerekirse:
Sedasyon uygulamasının neden olduğu uyku hali yaklaşık iki-üç saat sürer. Hasta sedasyonun etkisinden çıkıncaya kadar yanında kendisine refakat eden birinin bulunması gerekir. Hasta günün geri kalanını dinlenerek geçirmeli ve alkollü içecek tüketmemelidir.
Diş hekimi korkusu bulunan, iğne anksiyetesi olan kişilere sedasyon uygulanır. Bununla birlikte uzun süreli işlemleri tek seansta bitirip kurtulmak isteyen hastalar için de sedasyon ideal bir yöntemdir. Mide bulantısından dolayı diş tedavisi yaptırmaktan çekinenler, diş hekimi korkusu olan çocuklar ve engelli hastalar da sedasyon uygulaması için uygundur.
Ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorularınıza yanıt bulmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Primedent Diş Kliniği her daim yanınızda.