Şekerin dişler açısından zararlı olduğu bilinir. Peki şekerin hangi özelliği onu bu kadar zararlı yapar? Adana diş kliniği Primedent, şeker ve şekerli gıdaları tüketmenin diş sağlığına etkilerini ve dişlerin şekerden nasıl korunacağını sizler için derledi…
Şekerli besinler, diş boşluklarına yerleşmeyi sever. Ağız, şeker seven mikroskopik organizmalar barındırır. Bu organizmalar, diş minesini eriten ve çürümeye neden olan asitler üretir. Fazla şeker tüketmek, hem diş çürümelerine hem de diş eti hastalıklarında artışa yol açar. Fazla şeker tüketilmesinin en önemli sonuçlarından biri diş çürümesidir. Her yemekte ağızdaki bakteriler şeker molekülleriyle buluşur ve ‘plak’ denilen yapışkan bir madde oluşturur. Dişleri günde 2 kereden daha az fırçalamak plağın tartara dönüşmesine sebep olabilir. Zaman içinde diş minesi çözülerek dişlerde çürüklere yol açabilir.
Şeker, paketli gıdaların ‘içindekiler’ bölümünde listesinde farklı şekillerde adlandırıldığı için anlamak zor olabilir. Gıda etiketlerindeki en yaygın 'gizli' şekerlerden bazıları şunlardır:
Yüksek fruktozlu mısır şurubu, pirinç şurubu, agave şurubu, meyve suyu konsantresi, buharlaştırılmış şeker kamışı suyu, sükroz ve laktoz.
Şekerli gıdalar yerine sağlıklı besinler tüketmenin yanında iyi bir ağız bakımı rutini de gereklidir. Dişler, florürlü diş macunu ile günde en az iki kez fırçalanmalı, günlük diş ipi ve gargara kullanılmalıdır. Diş minesinin aşınmasına neden olabileceği için şekeri tükettikten hemen sonra dişler fırçalanmamalıdır. Ağızda kalan şekerden kurtulmak için ağız suyla çalkalanmalı ve dişler fırçalanmadan önce bir saat beklenmelidir. Şekerli gıdaların tüketiminden sonra şekersiz sakız çiğnemek bakteri aktivitesini yavaşlatır.
Sağlıklı ve güçlü dişler için tüketilen şeker miktarı sınırlanmalıdır.