Süt dişlerinin dökülmesi çocuklar ve aileler için heyecanlı bir andır. Çocukların ilk süt dişleri çoğunlukla 6-7 yaşlarında düşmeye başlar. Süt dişleri çocukluk evresi boyunca 12 yaşına kadar düşmeye devam eder ve yerlerini daimi dişlere bırakır. Zamanla sallanmaya başlayan süt dişleri kendiliğinden düşer. Fakat süt dişlerindeki çürümeler ya da yanlış çekimler, ilerleyen yıllarda daimi dişlerde çapraşıklıklara neden olabilir. Adana’da çocuk diş hekimliğinin fark yaratan adresi Primedent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, “Sallanan süt dişi ne zaman çekilir, azı süt dişi çekimi, süt dişi nasıl çekilir” gibi soruların sıkça sorulduğu bu günlerde konuyla ilgili merak edilen her şeyi sizler için anlattı.
Bir yaş itibariyle süt dişleri çıkmaya başlayan çocuklarda 7. yaşla birlikte süt dişleri düşerek yerlerini kalıcı dişlere bırakmaya başlar. Bu evrede ortaya çıkan çürük vakalarında en son tercih dişin çekilmesidir. Ancak çürükler, kanal tedavisi ile düzeltilemeyecek noktaya geldiğinde dişin çekilmesi kaçınılmazdır. Zira çürük dişin ağızdaki varlığı, çevre dişlere zarar verecektir.
Süt dişleri sallanmaya başladığında yalnızca küçük bir doku parçasına tutunarak yerinde durur. Çocuklar bu sallanan dişleri kimi zaman parmakları ya da dilleriyle çıkartmaya çalışırlar. Bu durum tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Süt dişlerinin büyük çoğunluğu kendiliğinden düşecektir. Ancak düşmesi gerektiği şekilde düşmeyen dişleri kendiniz çekmeye uğraşmamalısınız. Çocuk diş hekimine başvurarak daimi dişlerde çapraşıklık yaratabilecek olumsuz durumlardan çocuğunuzu koruyabilirsiniz.
Süt dişi çekimi kısa sürede tamamlanan bir tedavidir. Ancak yine de sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunları sıralayacak olursak:
Süt dişlerinin çekilmesi ancak dişin kanal tedavisi ile çözümlenemeyecek ölçüde çürümesinin sonucunda söz konusu olur. Zira çürükler tedavi edilmediğinde enfeksiyonlara yol açar. Çene kemiğine yayılarak iltihaplanmalara yol açar. Bu durumlarda süt dişlerinin çekilmesi gerekir. Bu sayede hem çevre dişler korunur hem de yerine gelecek daimi dişin sağlıklı şekilde yerine gelmesi sağlanır.
Süt dişi çekimi tıpkı diğer diş çekimlerindeki gibi lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Bu yüzden çocuk, işlem sırasında hiçbir ağrı ya da sızı hissetmez. Süt dişlerinin kök kısmı, daimi dişlere kıyasla daha kısa olduğu için çekim işlemi oldukça basit bir uygulamadır.
Hatta bazı vakalarda yalnızca yüzeysel anestezi ile süt dişinin çekilmesi de mümkündür. Diş çekiminden bir, bir buçuk saat kadar sonra ağrı kesici alınabilir.
Süt dişinin doğal dökülme zamanından önce çekilmesi gerekirse oluşan boşluğa yer tutucu uygulanması gerekir. Bu sayede komşu dişlerin bu boşluğa doğru büyümesi engellenerek ilerleyen yaşlarda çapraşıklık benzeri ortodontik problemlerin önüne geçilebilir.