Her insan hayatının belli dönemlerinde şiddetli diş ağrıları yaşar. Diş ağrıları kimi zaman gömülü dişlerden, kimi zaman diş etine bağlı sorunlardan kimi zaman dentin hassasiyetinden yaşanabilir. Ancak diş ağrılarının en yaygın sebebi çürük dişlerdir. Adana’nın önde gelen Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Primedent, “Diş çürüğü ağrısına ne iyi gelir, diş ağrısını en hızlı ne keser, apseli diş ağrısına ne iyi gelir” gibi çürük diş ağrılarıyla ilgili tüm merak edilenleri sizler için anlattı.
Diş çürüğü vakalarının temel nedeni, kişinin ağız bakım ve hijyeninin yeterince sağlanamamasıdır. Yemeklerin ardından dişlerin yüzeyinde besin artıklarından kalan ince bir tabaka yerleşir. Özellikle yapışkan ve karbonhidrat açısından yoğun gıdaların tüketiminde bu tabaka diğerlerine kıyasla daha kalın olur. Dişlerinizi fırçaladığınızda bu tabaka darbe etkisi ile kolayca uzaklaştırılır. Bununla birlikte diş ipi kullanarak dişlerin aralarında kalan besin artıkları temizlenebilir. Kişi diş fırçalama veya diş ipi kullanımını düzenli şekilde yapmadığında dişler arasında kalan besin artıkları bakteriler için beslenme aracına dönüşür. Bu bakteriler de hızla çoğalarak diş çürüklerine neden olur.
Bakterilerin beslenmesinin ardından dışarı atık maddeler atılır. Bu atıklar asitlidirler ve diş minelerinde hasara neden olurlar. İlk evrede tedavi edilebilir halde olan bu hasar zamanla geri dönüşü olmayacak sonuçlara yol açar. Çürük başlangıcı bu şekilde oluşur. Mine tabakasını aşarak dentin tabakasına ulaşan çürükler hıza ilerleyerek dişlerimizin siniri olan pulpa dokusuna kadar ulaşırlar. Bu noktadan sonra ağız ve diş bakımı yapılsa bile bakteriler bundan yeterince etkilenmeden yollarına devam ederler. Yani kısa süreliğine bile diş bakımınızı ihmal etmek çürük başlangıcı için yeterli olmaktadır. Bu yüzden hiçbir dönem ağız bakımından taviz vermemek gerekir.
Çürüğün pulpa dokusuna yani dişin sinirine yaklaşması sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet yaratarak varlığını hissettirir. Bu evrede geç kalmadan diş hekimine başvurmak gerekir. Bu evredeki bir çürük basit bir dolgu uygulaması ile kolaylıkla tedavi edilebilir. Ancak diş hassasiyetini gidermek için başka çözümler arayıp tedavi sürecini gidermek süreci geciktirir. Çürük, diş sinirine ulaşır. Bu da dayanılmaz şiddetteki diş ağrılarını beraberinde getirir. İlk başta besin artıklarıyla beslenen bakteriler bu defa diş sinirleri ile beslenmeye başlarlar. Bu evrede yaşanılan diş ağrısı son derece zorlu ve sancılı bir sürecin başlamasına neden olur. Bakteriler diş sinirini tamamen öldürdükten sonra ağrılarınız azalır. Fakat bu defa bakteriler diş köklerinin ucuna kadar ulaşarak besin artıklarını bu noktaya boşaltmaya başlarlar. Burada biriktirilen atıklar kısa bir süre sonra apse oluşumuna yol açar. Kısa süreliğine dinen ağrılarınız bu defa daha şiddetli şekilde yeniden baş gösterir. Dişinizin kaybıyla sonuçlanır.
Tüm bu çürük oluşum sürecinde diş çürümesi fark edilir edilmez tedavi için harekete geçilmelidir. Tedavi geciktikçe kronikleşmiş diş apsesi oluşur ve tedavi edilemeyecek noktaya gelinir. Sonuç olarak dişinizi kaybedersiniz. Yani özetle diş çürüğü asla geçiştirilmemesi gereken, aksi taktirde çok daha büyük sorunlara yol açacak bir sağlık problemidir. Diş dolgusu ile tedavi edilebilecek küçük bir çürük ihmal edildiği taktirde dişinizle sonsuza kadar vedalaşmanıza neden olabilir. Yapay diş teknolojileri günümüzde gelişse de doğal dişimizin yerini tutmaz. Bu yüzden birinci önceliğimiz dişlerimizin sağlığını korumak olmalıdır.
Diş ağrısı farklı sebeplerden ötürü ortaya çıkabilir. Ancak en yaygın diş ağrısı sebebi çürüklerdir. Plakta biriken bakterilerin zaman içerisinde diş minelerini aşındırması ve bazı boşluklar oluşturmasının sonucunda hassas sinir uçları açığa çıkarlar. Bu sayede bakteriler diş kökündeki boşluklara kadar ulaşabilirler. Diş çürüğü keskin bir ağrı, hafif bir zonklama veya aniden saplanan şiddetli bir ağrı şeklinde kendisini gösterebilir. Bu ağrılar diş çürüklerinin bir yan etkisidir. Yani tedavi edilmesi gereken ağrı değil, çürüğün kendisidir. Ağrıyı dindirecek yöntemler aramak bataklık dururken tek tek sinek avlamak misali yalnızca zaman kaybına neden olacak bir eylemdir.
Çürük dişlerin neden olduğu ağrı belki de insanların en çok yakındığı ve hayatını ciddi şekilde olumsuz etkileyen ağrıların başından gelir. Çürük diş ağrısına ne iyi gelir sorusu her daim internette en sık sorulan sorular arasındadır. Yapılacak en doğru hamle doğruca diş hekimine başvurmaktır. Diş hekiminiz çürüğün seviyesine göre en doğru tedaviyi uygulayarak hem ağrılarınızı giderir, hem de ağrıların altında yatan gerçek nedeni ortadan kaldırır.
Çürük dişi olan kişilerin önemli bir çoğunluğu yaşadıkları ağrı ile başa çıkabilmek için evde kendilerince çözüm üretmeye çabalarlar. Evde bulabileceğiniz anlık çözümler kısa süreli olarak rahatlamanızı sağlayabilir. Diş ağrısı veya dişte meydana gelen herhangi bir problem asla kendiliğinden geçmeyecektir. Hem sorunun seviyesi hem de ağrının şiddeti giderek ilerler. Kısa süreli olarak iyi hissetmenizi sağlayan çözümler bir noktadan sonra hiçbir işe yaramayacaktır. Bu yöntemler ancak ve ancak diş hekimine gidene kadar kendinizi rahat hissetmenizi sağlıyorsa uygulanmalıdır. Şimdi diş hekimine gidene kadar ağrılara karşı direnmenize yardımcı olacak geçici çözümlere birlikte göz atalım.
Apseli dişlerde ağrının hissedildiği noktaya soğuk kompres uygulamak kısa bir süreliğine bölgeyi uyuşturur ve diş ağrısını dindirir. Birkaç dakika aralıklarla buz torbası ile kompres yaptığınızda apse ağrısı bir süreliğine rahatlayacak ve diş muayenesine gidene kadar size iyi hissettirecektir.
Çürük diş ağrısı ile mücadelede en çok kullanılan yöntemlerden biri de tuz ve ılık suyu karıştırıp o su ile ağzımızı çalkalamaktır. Tuzlu su ile yapılan gargara özellikle diş eti iltihaplarından ya da ağız içindeki yaralardan kaynaklanan ağrıları dindirmekte etkilidir.
İnsanlık, tarih boyunca diş ağrısını gidermek için pek çok yöntem denedi. Bunlardan biri de karanfil yağıydı. Dişteki iltihaplanmanın neden olduğu ağrıları uyuşturma özelliğine sahip olan bu maddeyi deneyebilirsiniz. Karanfili ağrıyan dişin olduğu bölgede bir süre bekletin. Bir süre sonra bölgenin uyuştuğunu ve ağrınızın hafiflediğini göreceksiniz.
Asla bilinçsizce ilaç kullanmayın. Diş hekiminizin muayeneden sonra size önerdiği ilaçları kullanın. Unutmayın ki hiçbir ilaç ne apseyi ne de dişteki çürüğü tedavi eder. Sadece ağrınızı azaltarak sizi tedaviye hazırlar. Sürekli olarak bilinçsizce antibiyotik kullanırsanız bir süre sonra vücudunuz bu tür ilaçlara karşı bir bağışıklık geliştirir.
Dişte çürük meydana geldikten sonra bunun geçmesi veya iyileşmesi ne yazık ki mümkün değildir. Çürük hangi evrede ise tespit edilmeli ve buna göre bir tedavi gerçekleştirilmelidir. Başlangıç evresindeki çürüklerde yalnızca dolgu yapmak yeterli olabilir. Ancak ileri evrelerde durumu düzeltmek adına kanal tedavisi gerçekleştirmek gerekir. Bu yüzden dişlerimizin hiç çürümemesi için çaba göstermeliyiz. Ağız bakım ve hijyenini aksatmamak, şekerli ve asitli yiyecek içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmak diş çürüğü ihtimalini olabildiğince azaltacaktır.
Hamilelik sürecindeki çoğu kadın hem diş hem de diş eti sorunları ile karşılaşmaktadır. Bu durumu önlemek için gebelik planlamasından evvel kişinin tüm diş ve diş eti sorunlarına yönelik gereken tedavileri yaptırması gerekir. Bu sayede hamilelik sürecinde hormonal değişikliklerden kaynaklanan diş ve diş eti sorunlarından olabildiğince az etkilenilir. Kadın doğum doktorunun onay vermesi halinde gebelik sürecinde de diş tedavisi yapılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki gebelik döneminde röntgen çekimi sıkıntılı bir işlemdir. Hamileliğin üçüncü ve altıncı ayları arasında diş tedavisi gerçekleştirilebilir.
Çok şiddetli ağrılara neden olan ancak enfeksiyon bulunmayan dişler çekilebilir. Fakat diş hekiminizin önceliği diş kaybı yaşamamanızdır. Bu yüzden önce dolgu veya kanal tedavisi gibi seçenekler değerlendirilir.
Evde kendi başınıza uygulayabileceğiniz soğuk kompres, gargara veya ağrı kesici gibi uygulamalar kısa süreliğine diş ağrınızı dindirebilir. Bu sayede diş hekimine gidene kadar rahat etmeniz sağlanır.
Çürük dişler oluşum aşamalarında ağrıya neden olmazlar. Bu da hasta tarafından fark edilmemesine yol açar. Diş hekimi kimi zaman röntgen kimi zaman da renk değişikliğinden diş çürüğünü tespit edebilir. Teşhis edilen çürük, seviyesine göre dolgu, kanal tedavisi veya çekilerek diş ağrısı kontrol altına alınır.
Apse eğer aşırı miktarda ilerleyip diş kökünü tümden saran bir kiste dönüşmemişse kanal tedavisi ile sorunu gidermek mümkündür. Fakat kiste dönüşmüşse çekilmesi gerekir. Bazı durumlarda dişi çekmeden cerrahi olarak diş kökü açılır ve kistle birlikte diş kökünün bir kısmı çıkarılır. Bu da kist tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.