Bakterilerin yumuşak dokuya (diş etlerine) veya dişlerin pulpa adı verilen sinirine ulaşması diş enfeksiyonuna sebep olur. Bu enfeksiyon kimi zaman yaralanmalardan kimi zaman diş çürüklerinden kimi zaman da önceki diş prosedürlerinden dolayı gelişebilir. Nadiren de olsa diş enfeksiyonlarının ölümcül bir tehdit haline gelmesi mümkündür. Tedavi edilmediği taktirde diş enfeksiyonu, vücudun başka dokularına yayılır ve kişinin hayatını tehdit eden bazı komplikasyonlara neden olabilir. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği Primedent, tedavi edilmeyen diş enfeksiyonlarının yol açabileceği tehlikeleri sizler için anlattı.
Bakterilerin pulpa dokusuna ulaşması diş enfeksiyonuna sebep olur. Enfeksiyonun ilerlemesi, dişin çevresinde iltihap cebi oluşturur. Bu durum diş apsesi olarak adlandırılır. 1600’lü yıllarda Londra’da diş enfeksiyonlarının en yaygın beşinci ölüm sebebi olduğu tarihsel olarak bilinmektedir. 20. yüzyılın başlarına kadar diş enfeksiyonları yüzde 10 ila yüzde 40 oranında ölümle sonuçlanmaktaydı.
Zaman içerisinde diş hijyeni konusunda bilincin ve olanakların gelişmesi, tıp dünyasında yaşanan gelişmeler artık diş enfeksiyonunu ölümcül bir vaka olmaktan çıkardı. Teorik olarak diş enfeksiyonunun ölüme neden olması halen daha mümkün olmakla birlikte çok nadiren görülür. Buna karşın dişinizde bir enfeksiyondan şüpheleniyorsanız geç kalmadan bir diş hekimine muayene olmayı ihmal etmeyin.
Tedavi edilmediği taktirde diş enfeksiyonu vücudun farklı bölgelerine yayılır. Sonrasında da bir dizi komplikasyonu beraberinde getirir. Enfeksiyonun yayılması sonucu oluşabilecek komplikasyonlardan bazıları şunlardır:
Diş çürüklerinden kaynaklanan apselerin gelişim süreci birkaç aylık bir zamana yayılır. Çürüme sürecinin dişin merkezindeki pulpa dokusuna ulaşması zaman içerisinde gerçekleşir. Bu sırada dişin yaralanması veya bir travma yaşaması, bakterilerin daha çabuk ilerlemesine ve dişe daha kolay girmesine yol açar.
Bir apse meydana geldiğinde, etkilenen dişin çevresinde şişlik ortaya çıkar. Kişi aralıklı ve zonklayıcı bir ağrı hisseder. Bu enfeksiyon geliştiğine dair bir uyarı niteliğindedir. Bu semptomu gördüğünüz anda bir diş hekimine başvurmanız gerekir.
Bu aşamada yaşanan diş ağrıları antibiyotik tedavisi ile giderilir. Ancak antibiyotik tedavisi tek başına diş apsesinin tedavisini sağlamaz. Tedavinin öncelikli amacı, dişin kurtarılmasıdır. Diş çürüğünün ekstraksiyon ya da kanal tedavisi yöntemi ile tedavisi sağlanır.
Fakat uzun süreler boyunca tedavi edilmeyen diş apsesi, vücutta hızla ilerleyerek beyin, çene ve boyun gibi bölgelere yayılır. Bu durum kişide nefes alma, ağzını açma ve yutkunma güçlüğüne sebep olur.
Önlem alınmayan diş enfeksiyonlarında komplikasyonlar hızla ilerler ve müdahale edilmezse hastanın yaşamını yitirmesine kadar uzanan ciddi sorunlara neden olabilir.
Diş apselerinin yol açtığı komplikasyonların görülme olasılığını arttıran bazı risk faktörleri vardır. Bu risk faktörlerini sıralamamız gerekirse:
Diş enfeksiyonunun kendiliğinden geçmesini beklemek yapacağınız en kritik hatalardan biridir. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için geç kalınmadan tedaviye başlanmalı ve doğru müdahale yapılmalıdır. Bu yüzden aşağıdaki belirtileri fark ettiğiniz anda bir diş hekimine başvurmanız gerekir:
Bunların yanı sıra enfeksiyonun ilerlediğini ve ciddi bir hal aldığını gösteren, daha şiddetli belirtiler de vardır. Bu belirtileri gözlemlediğiniz anda acil servise başvurunuz:
Bu ve benzeri belirtileri gözlemlediğiniz alda profesyonel tıbbi yardıma başvurmakta geç kalmayın.
Diş enfeksiyonu tedavisi şu aşamalardan oluşur:
İlk olarak diş çevresindeki apseyi boşaltmak için drenaj işlemi uygulanır. Bunun için diş etlerinde küçük bir kesi açılır. Bu tedavinin ilk aşamasıdır. Sonrasında kök kanalı uygulamasına geçilir. Kanal tedavisi esnasında enfekte olan pulpanın dişten uzaklaştırılması sağlanır. Dişin iç kısmı titizlikle temizlenir ve ardından dolgu malzemesi ile doldurulur. Ardından dişin restore edilmesi için bir taç yerleştirilir.
Enfekte olan diş kök kanalı ile kurtarılamıyorsa dişin çekilmesi gündeme gelir. Sonrasında bakterileri yok etmek için antibiyotik tedavisi uygulanır. Enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak doktorunuz intravenöz antibiyotik veya oral antibiyotikler reçete edebilir.
Sonuç olarak diş enfeksiyonları potansiyel olarak yaşamsal tehdit arz eden komplikasyonlara yol açabilir. Tedavi edilmeyen diş enfeksiyonları aylar içerisinde vücudun farklı bölgelerine hızla yayılır. Sonrasında kişide yüksek ateş, yutkunma güçlüğü ve benzeri ciddi semptomlar gözlenir. Bu yüzden enfeksiyonlara müdahalede geç kalınmaması gerekir.
Primedent ile ağız ve diş sağlığınızla ilgili tavsiyeler almak için blog sayfamızı takip etmeye devam edebilirsiniz.