Ağız kokusu bireylerin yaşam kalitesini düşüren ciddi bir problemdir. Enfeksiyonlar, dişlere sıkışan yiyecek artıkları, diş çürükleri, diyabet, reflü, bademcik iltihabı, sigara ve alkol kullanımı, böbrek rahatsızlıkları, uzun süreli açlık, mide ve bağırsak sistemi hastalıkları gibi nedenlerle ortaya çıkan nefes kokusunun çözümünde “ağız ve diş bakımı” temel bir kuraldır.
Dişlerin günde iki kez fırçalanması, gargara yapılması ve diş ipi kullanımı ihmal edilmemelidir. Yeterli hijyene rağmen tedavi edilemeyen ağız kokusu başka hastalıkların belirtisi de olabilir veya tüketilen gıdalar ile sağlıksız yaşam alışkanlıklarına bağlı da gelişebilir. Sorunun uzun süre devam etmesi halinde mutlaka bir diş hekimine başvurulmalıdır.
Bireyin sosyal hayatını olumsuz etkileyen bu durumun giderilmesinde öncelikle yeterli ağız ve diş bakımı sağlanmalıdır. Diş hekimleri ağız kokusunun önüne geçmek için şu tavsiyelerde bulunuyor:
Düzenli Diş Bakımı Yapılmalı: Ağız kokusu tablosunda ilk adımda ağız ve diş hijyeni alışkanlığı gözden geçirilmelidir. Beslenme sonrası en az sabah ve akşam düzenli bir şekilde fırçalanmalıdır. Ayrıca rutin diş muayeneleri yaptırılmalıdır.
Sigara Terk Edilmeli: Sigara tüketimi diş eti hastalıklarına zemin hazırlayabilir. Diş eti şikâyetleri ise ağız kokusu risklerini çoğaltır. Ağız kokusuna yol açan etkenlerden biri olan sigara tüketimi terk edilmeli veya azaltılmalıdır.
Diş Etleri Temizlenmeli: Düzenli fırçalanmadığında, diş ipi veya gargara kullanılmadığında dişlerin arasında gıda parçacıkları kalabilir. Yemek atıkları, diş etlerinin çevresinde ve dilde bakterileri çoğaltır. Bu durum nefesin kötü kokmasına sebep olur. Sağlıklı diş etleri ağız kokusunu engelleyen faktörlerdendir. Bu yüzden düzenli diş etlerini fırçalamak oldukça önemlidir.
Ağız Sıklıkla Çalkalanmalı: Bazen yemekten hemen sonra dişleri fırçalama fırsatı olmayabilir. Böyle zamanlarda ağzın çalkalanmasında büyük yarar vardır. Böylece dişlerin arasına sıkışan artıklar temizlenir. Ayrıca diş fırçalama ve diş ipi kullanımının ardından gargara yapılabilir. Antibakteriyel nitelikli ağız gargaraları rutin ağız bakımın parçası haline getirilmelidir.
Dildeki Bakterilere Dikkat: Kimi zaman kötü kokunun kaynağı dildeki bakteriler olabilir. Bundan dolayı dil temizleyicisi olan bir fırça ile özenli biçimde dil yüzeyini fırçalamak kokuları yok edebilir. Ayrıca özel bir dil kazıyıcı denenebilir.
Bol Bol Su İçilmeli: Bol su tüketmek ağız içinin ıslak kalmasına yardımcı olur, bakteri miktarını azaltır. Öte yandan şekersiz sakız çiğnemek de tükürük salgısını artırarak ağız kokusunu iyileştirir.
Elma ve Yoğurt Tüketilmeli: Elma ve yoğurt gibi bazı gıdalar ağızdaki kükürt bileşiklerini düşürür. Elma, ağızdaki bakterileri ortadan kaldırarak taze bir nefes alınmasını destekler. Doğal ve şekersiz yoğurt, probiyotik özelliğinden dolayı ağızdaki kötü bakterileri dengeler.