Diş Fırçalarken Dikkat Edilecek 10 Hareket
Medya Haberler
Diş Fırçalarken Dikkat Edilecek 10 Hareket

Diş Fırçalarken Dikkat Edilecek 10 Hareket

Diş Fırçalarken Dikkat Edilecek 10 Hareket

Ağız ve diş sağlığı konusunda en önemli konulardan biri diş fırçalamadır. Diş fırçalama alışkanlığıyla diş ve dişeti hastalıklarına karşı en etkili önlem alınırken, hastalık sonrası oluşabilecek riskler de minimuma indirilebilmektedir. Ancak bu noktada en çok dikkat edilmesi gereken konu, dişleri doğru bir şekilde fırçalamaktır. Hatta fırçanın türü, diş fırçalanırken kullanılan teknik, diş fırçalama süresi ve hatta kullandığınız diş macununun seçimi bile önemlidir. Bütün bunların yanında kullanılacak diş ipi, gargara ve diş arası fırçalar da ağız ve diş sağlığı için kullanılabilir. Dişlerde oluşabilecek bakteriyel plakların temizliğinde, yatay ve dairesel hareketler yerine dikey hareketler tercih edilmelidir. Diş fırçalama yöntemi ise kişinin dişeti tipi, periodontal patolojinin olup olmaması ve yaş gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir.

Adana ve çevresinde ağız ve diş sağlığı konusunda en önemli diş kliniklerinden biri olan Primedent Klinik, diş fırçalarken dikkat edilmesi gereken 10 noktayı sizler derledi. İşte diş fırçalarken yapılması gerekenler …

1-Çok Sert Fırçalamayın

Diş fırçalarken yapılan en büyük hatalardan biri daha iyi temizlenir diye çok sert ve bastırarak fırçalamaktır. Ancak hatalı olan bu davranış, dişetlerinde yıpranma ve aşınmaya neden olabileceği gibi dişlerde de geri dönüşü olmayan zararlar oluşturabilmektedir.

2-Çok Hızlı Fırçalamayın!

Gerek zaman yokluğundan gerekse acele etmek nedeniyle acele bir şekilde dişlerimizi fırçalarız. Diş fırçalarken acele etmek de yanlıştır. Ana öğünlerin ardından en az 2 dakika boyunca dişlerin fırçalanması gerekir. Yapılan araştırmalar Türk halkının diş fırçalamaya ayırdığı ortalama sürenin ise 30-40 saniye arasında olduğunu ortaya koymaktadır.

3-Yanlış Diş Fırçası Kullanmayın!

Diş fırçalarının ortalama ömrü 3 aydır. Sağlıklı dişler ve dişetleri için 3 ayda bir fırça değiştirmek gerekir. Fırçanın uzun süre kullanılması durumunda ise aşınan fırçanın kılları işlevini kaybeder ve bu da dişetlerine zarar verir. Diş fırçaları kullanıldıktan sonra bakteri oluşumuna karşı temizlenip kurutulması da önemlidir.

4- Sert Kıllı Fırçalar Kullanmayın!

Diş ve dişeti sağlığı noktasında kullanılan diş fırçasının kıllarının sertliğine de dikkat edilmelidir. Sert kıllı fırçalar diş ve dişetlerinde aşınmalara yol açabileceği için orta sertlikteki fırçalar tercih edilmelidir. Çok hassas dişeti olanların ise yumuşak fırçaları kullanmasında fayda vardır.

5-Büyük Başlı Fırçalar Tercih Etmeyin!

Diş fırçalarının tasarımı da diş ve dişeti sağlığında etkilidir. Büyük başlı fırçalar, ağzın arka bölümlerine erişmeyi zorlaştırırken, küçük başlı fırçalar ise kolaylaştırır. Özellikle de alt azı dişlerinin iç yüzeylerinin temizliğinde küçük başlıklı fırça tercih etmek etkin çözüm üretir.

6- Gereğinden Fazla Macun Kullanmayın!

Diş fırçalarken yapılan en büyük hatalardan biri de gereğinden fazla macun kullanmaktır. Kullanacağımız macun arttıkça dişlerimizin daha iyi temizleneceğini zannederiz. Halbuki fırçaya sürülecek macunun çocuklarda bir pirinç tanesi, yetişkinlerde ise bir nohut büyüklüğünde olması gerekmektedir. Ağız hijyeni ile kullanılan macunun miktarı arasında bir ilişki bulunmaz.

7- Diş Fırçalama Tekniğine Dikkat Edin!

Dişlerde oluşacak bakteri plaklarının temizliğinde en doğru yöntem dikey hareketlerdir. Diş fırçalarken yatay veya dairesel hareketler kullanmak doğru değildir.

8-Dişlerinizi Yemeğin Hemen Ardından Fırçalamayın!

Özellikle asitli yiyecek ve içecekler tüketildiğinde dişlerde hassasiyet artar. Bu nedenle yemeğin hemen ardından diş fırçalamak, hassaslaşan dişlere zarar verir. Dolayısıyla yemekten 30 dakika sonra dişlerinizi fırçalamanız daha sağlıklıdır.

9-Dilinizi de Fırçalayın!

Diş ve dişetleri ile birlikte dil yüzeyinde de bakteriler oluşur. Özellikle de ağız kokusunun en önemli sebeplerinden biri de dil temizliğidir. Dil üzerinde biriken bakteriler nedeniyle koku oluşabilmektedir.

10- Sadece Diş Fırçalamakla Yetinmeyin!

Ağız ve diş hijyeninde diş fırçalamanın yanında diş ipi ve ağız bakım suyu da kullanmak gerekir. Ağız hijyeninde diş fırçalamanın oranı yüzde 60’tır. Kalanı için diş ipi ve ağız suyu kullanmak önemlidir.

Adana’da Ağız ve Diş Sağlığı’nda Primedent Klinik

Adana’da ağız ve diş sağlığı tedavisinde Primeden Klinik uzman diş hekimleri ile hizmetinizde. Siz de ağış ve diş sağlığınız için güvenilir diş hekimlerine ihtiyaç duyuyorsanız Primedent Klinik’e uğrayın!

Sosyal Medyada Paylaş

Diğer Haberler

Adana’da İmplant Tedavisi Primedent Klinik’te!
Adana’da İmplant Tedavisi
Primedent Klinik’te!
Primedent Klinik ile Doyasıya ve Özgürce Gülüşler Sizleri Bekliyor!
Primedent Klinik ile Doyasıya ve Özgürce Gülüşler Sizleri Bekliyor!