Diş Beyazlatma
Medya Haberler
İmplant Tedavisi Nedir?

İmplant Tedavisi Nedir?

İmplant Tedavisi Nedir?

İmplant; eksik olan dişleri tamamlamak için çene kemiğine yerleştirilen ve çoğunluğu vida şeklindeki yapay diş kökleridir. Son yıllarda yaygın olarak tercih edilen bu tedavi yöntemiyle ağız içinde yapay köklerin üzerine sabit ya da hareketli protezler yerleştirilebilir. Bu sayede yaşam boyu hastanın yeme ve konuşma güçlüklerinin yanı sıra dokuda oluşan problemleri giderilebilir. Adana’da son teknoloji dijital cihazlarla hizmet veren Primedent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, implant tedavisinde merak edilenleri anlattı.

İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Diş eksikliği sağlıklı bir yaşam açısından ciddi bir sorundur. Kişi eksik dişler nedeniyle çiğneme fonksiyonlarını yerine getiremez. Aynı zamanda ağız kapanış biçimi değişir ve çene eklemlerinde sıkıntılar ortaya çıkar. Bu olumsuz tablo bireyde özgüven eksikliğine neden olur. Günümüzde çürük, travma ve periodontal hastalık gibi sebeplerden kaybedilen dişlerin yerine implant doğru bir tedavidir. Hiç diş olmayan alt ve üst çene kemiklerinde zamanla erime meydana geldiğinde yine implant ideal bir çözümdür. Dental implant, komşu dişlerden destek alınmadan başarılı bir şekilde uygulanabilir. Geleneksel köprü uygulamalarına göre daha koruyucu bir seçenektir. Ağızda büyük azı dişlerin kaybında arka bölge dişsiz sonlanabiliyor. Böyle durumlarda bir bölümü istenildiğinde takılıp çıkarılabilen hareketli protezlerin yerine implant üzerine sabit bir köprü düşünülebilir. Geniş dişsiz boşluklarda tercih edilen köprü gövdelerinin uzun olması sorun oluşturabilir. Dişsiz bölgeye gerektiği kadar yaptırılacak implant ile uzun köprüler daha kalıcı hale getirilebilir. Tek bir dişin kayıplarında da implant uygun bir alternatiftir. Dişleri küçültmeye ihtiyaç duyulmadan eksik dişlerin yerine implant yerleştirilerek üzerleri kaplanabilir.

Diş İmplantı Yaptırılmadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli?

Öncelikle çene kemiğinin implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekir. Kemiğin kalitesi ve diş etlerinin sağlıklı olması da implant başarısında rol oynar. Uygun kemik dokusuna sahip bireyler için implant tedavisi planlanabilir. İmplant uygulaması öncesinde gerekli klinik ve radyolojik muayeneler yapılır. Kişinin genel sağlık durumu ve kemik yapısı uygunsa bu işlem için üst yaş sınırına bakılmaz. Ancak kemik gelişimi devam eden hastalara bu işlem önerilmez. Diş sayışana göre implant süresi değişebilir. İmplant yapılırken genel ya da lokal anestezi tercih edilebilir. İmplant tedavisinden önce olduğu gibi uygulama sonrasında da diş etlerinin sağlıklı olmalıdır. 3-6 ay süren iyileşme döneminde implantın üstüne gelen yükün en aza indirgenmesi önemlidir. Erken iyileşme evresinde enfeksiyon riskinden doyalı sigara kullanılmamalıdır.

İmplantların Ömrü Birçok Etkene Bağlıdır

İmplantlar ağız ve diş sağlığına özen göstererek ömür boyu kullanılabilir. Bunun için günde iki kez dişleri fırçalamak, diş ipi ve ağız gargarasını düzenli kullanmak şarttır. Araştırmalar implantların vücut için herhangi bir yan etkilerinin olmadığını ifade ediyor. Genellikle titanyum veya alaşımlarından üretilen implantlar, bazı özel maddelerle kaplanarak doku dostu özellikleri arttırılmıştır. Ancak implant kararı için iyi bir araştırma yapılmalıdır. Özellikle diş hekiminin bu konuda deneyimli olmasına dikkat edilmelidir.

İmplant nasıl uygulanır?

Muayene: Bu aşama hastanın genel sağlık ve diş muayenelerini kapsıyor. İmplant yapılmasına engel bir durum yoksa diş hekimi tarafından özel bir röntgen çekilir ve kullanılacak olan implantın çeşidi ile uzunluğu belirlenir.

Operasyon: İmplantın yerleştirilmesi hastanın sağlık durumuna göre genel veya lokal anestezi ortamında yapılır. İşlem uygulanacak implantların sayısına göre değişir.

İyileşme Etabı: İmplantın kemikle kaynaşması için belli bir zamanın geçmesi beklenir. Bu süre 3-6 ay arasında değişebiliyor. Gerektiğinde iyileşme döneminde hastaya geçici bir protez önerilir. Böylece implantların üzerine fazla baskı oluşturmadan kişinin normal beslenmesi sağlanır. İyileşme safhasında hasta belirli aralıklarla kontrole çağrılır. Diş hekimi gerek duyduğunda yeni bir röntgen isteyebilir.

İmplant Üst Yapısının Yerleştirilmesi: Genel olarak iki parçadan oluşan implantların birinci parçası çene kemiğine yerleştirilen silindir şeklindeki kısımdır. Protez yapımı için kemik içinde ilk parça ile uyumlu “abutment” adı verilen ikinci bir bölüm daha vardır. Birinci parçanın etrafı tamamen iyileştikten sonra üst yapı yerleştirilir.

Protezin Yapılması: Üst yapının ölçüsü alınır. Protez aşaması sonrası implant tedavisi tamamlanır.

Adana İmplant Fiyatları

Günümüzde teknolojik ilerlemeler ve çok sayıdaki tedavi alternatiflerinden dolayı tedaviler çok daha uygun maliyetlerle sağlanabiliyor. Adana’da birkaç diş kliniğinde bulunan 3 boyutlu tomografi cihazı ve ağız içi tarayıcıya sahip Primedent Kliniğinin fiyat politikasında öncelik hastanın memnuniyetidir. Her hastanın koşulları ve ihtiyaçları değişik olduğu için uygulanacak tedavinin maliyetleri de farklıdır. İmplant fiyatları, diş hekimine, kullanılan malzemeye ve tedavinin içeriğine göre değişiyor.

Sosyal Medyada Paylaş

Diğer Haberler

Diş Enfeksiyonları Ölümcül Olabilir Mi?
Diş Enfeksiyonları Ölümcül Olabilir Mi?
Çocukların Diş Tedavisinde Bilinmesi Gerekenler
Çocukların Diş Tedavisinde Bilinmesi Gerekenler