Diş Beyazlatma
Medya Haberler
Adana Protetik Tedavisinde Merak Ettikleriniz

Adana Protetik Tedavisinde Merak Ettikleriniz

Adana Protetik Tedavisinde Merak Ettikleriniz

Halk arasında ‘protez diş tedavisi’ olarak bilinen protetik diş tedavisi, hasar gören dişlerin ve ağız içi çevre dokuların onarılmasıdır. Bir veya birden fazla diş kaybında başvurulan bir uygulamadır. Hastanın dişlere bağlı olarak kaybettiği fonasyon (sesin meydana gelmesi) ve fonksiyonu tekrar kazandırmayı amaçlayan bir yöntemdir. Protetik diş tedavisi ile kişi yitirdiği yaşam konforuna yeniden kavuşur ve estetik açıdan kendisini daha iyi hisseder. Ağız ve diş sağlığına önemli katkıda bulunan protetik diş tedavisi, prostodontist hekimler tarafından uygulanır.

Protez Dişin Avantajları Nelerdir?

Protetik Diş Tedavisinde Kullanılan Protezler Nelerdir?

Protetik diş tedavisinde yaygın bir şekilde “hareketli ve sabit protezler” tercih edilir. Bu yöntemlerde kendi aralarında alt gruplara ayrılıyor. Hastaya uygun protez şekline diş hekimi tarafından karar verilir. Protez diş tedavisi şu seçenekleri içerir:

Sabit Protezler

Sağlıklı diş ya da implantlardan destek alınarak gerçekleştirilir. Ağız içinde güçlü kimyasallarla sabitlenen bu protez türlerinden sık kullanılanları şu şekildedir:

Inley/onley Restorasyonlar: Dolgu ve kaplama arasında bir restorasyon tipidir.

Kuron: Kaplama olarak da bilinir. Diş bütünlüğünü bozan çürüklerin ve diş kırıklarının sebep olduğu etkenlerin onarılması için kullanılır. Kişinin diş bütünlüğü korunur. Dişin fonksiyonelliği geri kazanılır. Ayrıca kuron ile dişler arasındaki boşluklar da kapatılabilir.

Zirkonyum Restorasyonlar: Özellikle estetik açıdan önemli olan dişlerin ön kısmında kullanılan bu protezler, dirençli ve ışık geçirgenliği oldukça yüksektir. Gülüş tasarım faaliyetlerinde de başvurulan bu metot, doğal görünüme en yakın kaplama türüdür. Yalnızca estetik açıdan değil, fonksiyonel olarak başarılı olan bu protez seçeneğinde dişin görünen kısmı porselen, iç kısmı ise zirkonyumdan oluşuyor.

Metal Destekli Protezler

Bu protezler daha çok arka taraftaki dişlerde uygulanır. Çürümüş, hasar görmüş diş yerine yeniden diş formu kazandıran bu modelde nikel ya da altından yapılan metaller kullanılır, ışık geçirgenliği azdır.

Köprü: Bir ya da daha fazla dişin kaybedildiği yapılar için ideal bir tercihtir. Bu tedavide; diş boşluğunun çevresindeki sağlıklı dişler köprü ayağı olarak değerlendirilir. Geleneksel bir uygulama olan köprü diş tedavisinde sağlam dişler törpülenip küçültülerek, köprü protezine oturtulur. Çok başvurulan bu sayede kişinin kaybettiği fonksiyonlar ve estetik görünüm geri kazandırılıyor.

İmplant: Protezleri desteklemek için çene kemiği içine cerrahi yöntemlerle uygulanan bu tıbbi yöntem, diş kayıplarının neden olduğu olumsuzlukların giderilmesinde sıklıkla tavsiye edilir. Çoğunlukla titanyumdan üretilen vida şeklindeki yapay diş kökünün çene kemiğine yerleştirilmesi olan implant, üzerine farklı protezlerin yerleştirilmesi ve komşu dişlere zarar vermeyen özelliğiyle uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir.

Seramik Kaplama: Çürüme ve kırılma gibi dişlerde herhangi bir madde kaybı yaşanması halinde düşünülen alternatiflerden biridir. Porselenden yapılan bu kaplamalar; dişlerde renk değişimi, aşınma, ön diş kaybı, protez dişlerin restorasyonu ve ortodontik diş tedavileri için iyi bir seçenektir.

Hareketli Protezler

Damak protezi olarak da bilinir. Dişlerin tamamının olmadığı durumlarda alt ve üst çeneye uygulanır.

İmplant Üstü Protezler

Var olan ya da yapılacak implantların üzerine sabit ya da hareketli protezlerin yerleştirilmesi işlemidir. İmplant için uygun yapısına sahip olan kişilere uygulanır. Bu protezler sayesinde hareketli ya da sabit protezlerin tutunması sağlanır.

Sosyal Medyada Paylaş

Diğer Haberler

Diş Çekimi Fiyatları ve Diş Çekimi Hakkında Merak Edilenler
Diş Çekimi Fiyatları ve Diş Çekimi Hakkında Merak Edilenler
Yaşam Kalitesini Düşüren ‘Ağız Kokusu’ Nasıl Önlenebilir?
Yaşam Kalitesini Düşüren ‘Ağız Kokusu’ Nasıl Önlenebilir?