Adana Sabit Protez Hakkında Her Şey
Medya Haberler
Adana’da Sedasyonla Diş Tedavisi (Uyutularak) Hakkında Bilmedikleriniz

Adana’da Sedasyonla Diş Tedavisi (Uyutularak) Hakkında Bilmedikleriniz

Adana’da Sedasyonla Diş Tedavisi (Uyutularak) Hakkında Bilmedikleriniz

Sedasyon, anestezi uzmanlarınca hastaya ilaç verilerek uygulanan kontrollü bir uyuma halidir. Diş hekimliğinde sıkça başvurulan sedasyon, son derece güvenli bir anestezi yöntemidir. Bilhassa çocuklarda, dişçi korkusu olan yetişkinlerde veya zihinsel engelli bireylerde diş tedavisi öncesinde sedasyon uygulamak hem tedavinin başarısı hem de hastanın kendini iyi hissetmesi için büyük avantaj sağlar. Bu noktada sedasyon ve genel anesteziyi birbirinden ayırmamız gerekir. Zira bu iki yöntem birbirlerinden son derece farklıdır. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Primedent olarak sedasyonla diş tedavisi hakkında merak edilen her şeyi sizler için anlattık.

İÇİNDEKİLER

Sedasyon Hangi Amaçla Uygulanır?

Sedasyon anestezi özellikle çocuklara yönelik diş tedavisinde büyük fayda sağlar. Çocukların uzun süre dişçi koltuğunda kalmasını gerektiren tedavilerde, çocuğun sıkılmasını ve tedavinin yarım kalmasını önlemek için sedasyona başvurulur. Bunun dışında çocukların korkması, ani hareketlerde bulunması da tedavi açısından risk taşır. Tüm bu riskleri sedasyon anestezi ile ortadan kaldırabiliriz.

Zihinsel problemleri bulunan bireylerde de benzer riskler söz konusudur. Ani hareketler kişinin kendisine zarar verebilir ve tedaviyi riske atabilir. Uyku halinde olması tedavinin başarısı açısından elzemdir.

Son olarak da diş hekimi korkusu yaşayan yetişkinlerde sedasyon yöntemi tedaviyi çok daha konforlu hale getirir. Sedasyon tümüyle hastanın tedavi sürecini rahat ve konforlu şekilde atlatmasını sağlar.

Sedasyon Uygulanan Hasta Grupları

Diş Tedavisinde Sedasyon Nasıl Uygulanır?

İlk olarak sedasyon için hastanın tedaviye aç karnına gelmesi gerekir. Anestezi uzmanlarınca uygulanır. Öncelikle hastanın damar yolu açılır ve ilaç verilir. Kısa süresinde ilaçlar etkisini gösterir ve hastanın uyku haline geçmesinin ardından tedaviye başlanır. Tedavi tamamlandıktan sonra ilaç kesilerek hastanın uyanması sağlanır.

Hastanın uyku haline geçmesi gibi kendine gelme süresi de son derece kısadır. Birkaç dakikada hasta kendisine gelir fakat yine de yarım saat kadar dinlenmesi tavsiye edilir. Ardından kolaylıkla evine ve günlük yaşantısına dönebilir.

Sedasyon Türleri Nelerdir?

Bilindiği üzere sedasyon yalnızca diş hekimliğinde değil tıbbın pek çok farklı alanında kullanılır. Ancak diş hekimliğinde üç tür sedasyon uygulamasından bahsedebiliriz. Bunlar:

Hastanın durumuna ve uygulanacak olan tedaviye göre bu üç yöntemden biri tercih edilir. Minimal sedasyonda hasta uyanık kalır fakat kendisini çok rahat hisseder. Bu yöntem yalnızca diş tedavisine karşı korku ve endişe duyan hastalarda uygulanır. Orta dereceli sedasyonda hastalar tedaviyi hatırlamazlar. İlacın etkisiyle işlem esnasında konuşmakta güçlük çekerler. Derin sedasyonda ise hasta tümüyle uyku halindedir.

Çocuk Hastalarda Sedasyon Nasıl Uygulanır?

Çocuk hastalardaki sedasyon uygulaması yetişkin hastalardan farklı değildir. Damar yolu açılarak ilaç verilir ve çocuğun uykuya dalması sağlanır. Tedavi tamamlandıktan sonra ilaç kesilerek çocuk uyandırılır ve kısa süren bir dinlenmenin ardından, evine dönebilir.

Sedasyonla (Uyutularak) Diş Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Diş tedavisi öncesi sedasyon uygulamasının en büyük avantajı, hastaya sağladığı büyük konfordur. Hasta tedaviye dair hiçbir şey hatırlamaz ve artık diş tedavisine karşı korku ya da endişe duymaz. Tümüyle acısız, ağrısız bir diş tedavisi deneyimi yaşamış olurlar. Çok fazla sayıda diş çürüğü gibi tek seferde tedavi edilmesi zor vakalarda, bütün işlemlerin tek seansta tamamlanması avantajı da söz konusudur. Hastalar sedasyon sayesinde tekrar tekrar kliniğe gelme zahmetinden kurtulurlar.

Sedasyon ve Genel Anestezi Arasındaki Farklar

Derin uyku olarak da adlandırabileceğimiz sedasyon, esasen bir anestezi yöntemi olsa da genel anesteziden farklıdır. Genel anestezi altındaki hastanın bilinci tümüyle kapalıdır. Ancak sedasyon altındaki hastanın bilinci açıktır. Her iki yöntemde de hasta hiçbir acı hissetmez.

Genel anestezide hastanın bilinci tümden kapanacağı için nefes almak gibi yaşamsal işlevlerini ancak makineler sayesinde gerçekleştirebilir. Oysa sedasyonda kişi sadece uyku halindedir.

Sedasyon Yönteminin Genel Anestiziye Göre Avantajları

Genel anestezi hastanın bilincini ve sinir sistemini kapatırken, sedasyon yalnızca derin bir uyku haline geçmesini sağlar.

Genel anestezinin ardından hastanın kendine gelme süreci sedasyona göre çok daha uzun sürer.

Sedasyondan çıkan hasta herhangi bir yorgunluk ve halsizlik hissetmez.

Sedasyondan çıkan hasta kısacık bir uykudan uyanmış gibi hisseder.

Sedasyonla Hangi Diş Tedavileri Yapılabilir?

Sedasyon uygulaması çok sayıda diş tedavisini konforlu şekilde gerçekleştirmemizi sağlar. Bu tedaviler:

Sedasyon Fiyatları

Sedasyon fiyatları son derece merak edilen bir konu. Fakat net bir rakamdan söz etmek doğru değildir. Genel olarak tedavi olacağınız kliniğin profesyonelliği, donanımı, diş hekiminin uzmanlık ve tecrübesi fiyat üzerinde belirleyici rol oynar. Fiyat konusunda güncel ve net bilgi almak için tıklayın.

Sedasyonla Diş Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sedasyonla Diş Tedavisi Tek Seferde Biter Mi?

Çoğu vakada sedasyonla diş tedavisi tek seferde tamamlanabiliyor. Bu sayede hasta sürekli olarak kliniğe gidip gelmek ve her seferinde yeniden iyileşme süreci yaşamak zorunda kalmıyor.

Sedasyon Tehlikeli Midir? Zararları Var Mıdır?

Sedasyon işleminin kişinin sağlığı açısından herhangi bir riski yoktur. Yalnızca kalp rahatsızlığı ve benzeri kritik hastalığı bulunanların bazı tetkikler yaptırmasında fayda vardır. Bunun dışında herhangi bir yan etki, zarar veya tehlike söz konusu değildir.

Sedasyonun Etkisi Ne Kadar Sürer?

Hastalarda sedasyon etkisi gerektiği taktirde dört saate kadar uzatılabilir. Bununla birlikte daha kısa da tutulabilir. Yani hastaya uygulanacak olan diş tedavisine göre sedasyon süresi planlanabilir.

Sosyal Medyada Paylaş

Diğer Haberler

Süt Dişi Çekimi Hakkında Merak Ettikleriniz
Süt Dişi Çekimi Hakkında Merak Ettikleriniz
Diş Eti Şişmesi Neden Olur? Diş Eti Şişmesine Ne İyi Gelir?
Diş Eti Şişmesi Neden Olur? Diş Eti Şişmesine Ne İyi Gelir?